Kvaldagen är avklarad

accdag1
Så var första delen av Arctic Cat Cup färdig. Det har varit en riktigt fin tävlingsdag med undantag av några olyckor. Mest noterbar är att hemmaföraren och regerande världmästaren, Marcus Oge Ogemar Hellgren, skadade sig ordentligt i dagens absolut sista heat. Hur illa han skadat sig återstår att se men han kommer inte att köra final. Årets första tävling bjuder naturligtvis på både väntade resultat men även på stora överraskningar.

Open
I största klassen övertygade David Reponen med två mycket klara kvalvinster och har seglat upp som favorit att ta hem detta. Men inget är avgjort förrän sista varvet är kört. Bakom David skuggar bröderna Filip och Adam Öhman som helt klart plockat upp storebror Emil Öhmans mantel nu när han har slutat. På fjärdeplats ligger Oskar Norum som fått upp farten i år igen och bakom honom finns Alexander Berglund som gör sitt första år i Open.

Stock
Regerande svenska mästaren i Stock, Johan Eriksson, vann sina båda kvalheat överlägset och det ska mycket till om någon ska rå på honom. Men det finns de som skuggar även här. Martin Ekspjuth kvalade in på andraplats och Andreas Mårten körde både snabbt och säkert (läs moget) på den extremt krävande tävlingsbanan. Sebastian Drotz på fjärde kvalplats visar att han inte hämmats av den skada han drog på sig under hösten. På femteplats ligger just nu Risto Juujärvi som i första kvalheatet körde extremt övertygande. En stor överrakning var ryske Evgeniy Smolin som vann sitt andra kvalheat överlägset.

Damer Stock
Lite frågetecken har det varit runt Ronja Reveljs form, hon hade en fantastisk fjolårssäsong men skadade knät som fick opereras. Uppladdningen i sommar har med andra ord bestått mest av rehabilitering. Men Ronja gick in och tog hem båda sina kvalheat överlägset och visar inga tendenser på att vara direkt hämmad av knät. Den STORA överraskningen var annars Ellen Bäcke som i år gick från Ungdom upp i Damer Stock. Hon kör mycket bra och vann det andra av sitt kvalheat. Wilma Jonsson kvalade in på tredje plats strax före Malene Andersen från Norge. Fanny Wikström kvalade in som femma och Emilia Dahlgren som hade problem i sitt andra heat är kvalsexa.

Ungdom 14-16
Gustav Salomonsson fick allt att stämma i snöröken på Gräfsåsen och vann båda sina kvalheat vilket även kvaltvåan John Wolden från Norge gjorde. Efter Gustav och John är det tätt mellan poängen med Lukas Svensson, Ludwig Gustafsson och Pontus Berggren närmast.

Ungdom 12-14
Tim Strandberg körde fint på den gropiga banan och han trivs helt klart när det är krävande förhållanden, han körde in som kvaletta. Han skuggas närmast av Lucas Vikström och Gustav Sahlsten som har samma poäng. På fjärdeplats kvalade hemmaföraren Max Lemnert in på samma poäng som William Svensson.

Upplagt för nya spännande heat under lördagen med andra ord. Då ska mästarna koras, då är det ingen lek längre.

Kvalresultat hittar du här