Fördel Oskar Norum efter kvaldagen

Det var en tekniskt krävande bana med mycket snö som mötte förarna i den 45:e upplagan av Arctic Cat Cup. Rejält gropigt redan från start gjorde också att antal olyckor hölls nere. Och tack vare det och endast två tjuvstarter på hela dagen hölls tidsschemat utan problem.

Open
Som förväntat handlade det väldigt mycket om Oskar Norum, Umeå AK som körde mycket övertygande och vann sina kvalheat. Oskar går in i semifinalen som kvaletta. Bakom Norum hittar vi den flygande finländaren Viktor Hertén. Viktor blev kvaltvåa med sina två andraplatser. På tredje kvalplats hamnade Nisse Kjellström, Team Walles MK, som tog hem segern i sitt andra kvalheat efter att ha passerat Filip Öhman, Tväråns IF, i slutet på sista varvet. Ett heat som John Stenberg, Team Walles MK, för övrigt kom ut som ledare i men redan i första kurvan tog det tvärstopp. En första och en fjärde kvalplats räckte till fjärdeplats i kvalet totalt. På femte kvalplats hittar vi Johan Lidman, Tväråns IF, som trots två års frånvaro på grund av skada körde riktigt fort. Det verkar som att det är dessa herrar som ligger bra till för vinst imorgon. Vi håller ju naturligtvis tummarna också för hemmaåkaren Marcus Johansson, Östersunds SSK, som körde in på 8:e kvalplats.

Stock
När det gäller Stock så är det framför allt två förare som håller extra hög fart just nu. Det är framför allt Balder Nääs, Team Walles MK som började dagen med tjuvstart och klart sist ut på banan. Innan de fem varven var körda hade han vunnit. Balder vann båda sina heat precis som Emil Hansson, Tväråns IF, och de båda toppar listan med 50 poäng var. Kvaltrea är Juuso Loukko, Finland, som var riktigt snabb på banan. Juuso har lika många poäng som Jens Nordström, Infjärden RSK, som också var riktigt snabb runt banan. På femte plats hittar vi Magnus Reiten. Även Per Vikman, Emil Harr, Robin Jonsson, Niklas Grönlund och Oskar Englund imponerade under dagen. 32 förare går till söndagens semifinal och där har vi bland annat hemmaföraren Niklas Höglund, Östersunds SSK, med.

Damer Stock
Som väntat var det en dam som stack ut lite extra och det var Marica Renheim, Lima MS, som var ruskigt snabb på banan och är klar favorit till vinst, världsmästare och trefaldig amerikansk mästare samt trefaldig svensk mästare som hon är. Men det finns fler snabba förare på banan och det är ju dubbla sm-mästaren Emilia Dahlgren, Team Walles MK, som också övertygade duktigt på den tuffa banan idag. På tredje kvalplats hittar vi Ellen Bäcke som inte riktigt var med i starterna idag. Väl ute på banan kör hon snabbt upp sig. Fjärde kvalplats togs hem av Signe Iren Bråten från Norge och femte kvalplats togs hem av Linn Sjöberg Finland.

Ungdom 14-16
I den här klassen får vi nog förvänta oss en uppgörelse mellan kvalettan Gustav Sahlsten, Umeå AK, Tim Strandberg, Tavelsjö SK, och William Svensson, Tavelsjö SK. Skulle tro att även Ingebrigt Hoelsaeter från Norge och Jesper Bergström, Infjärden RSK säkert vill blanda sig med i täten.

Ungdom 12-14
I ungdom 12-14 består kvaltoppen av idel norrmän. Örjan Aune vann kvalet med 47 poäng före Emil Mikalsen och Markus Nilsen båda på 45 poäng. Enda svensk bland topp fem är Mille Andersson, Ljusdals MK, som tog hem fjärdeplats och på femteplats hittar vi finländaren Otto Hyvärinen.

Söndag kör vi igång med finaler 09.30 och mitt på dagen blir det Cat Attack vid pausen.

Kompletta resultat hittar du här